Cara simpan dan biak duit , buat dari rumah pun boleh


Saya nak berkongsi saja khas pada yg berminat nak buat duit cara tak pening kepala nak dapatkan duit tambahan nak bayar tu bayar ni atau simpanan masa depan utk belanja masa depan. Yang  x berminat x pa itu pilhan masing masing sb this info utk nak sharing saja... sharing is caring kan.
Ok membebel plak... straight to the point.. seperti yg di nyatakan pada tajuk topik ni cara simple nak tambah duit anda kena join menjadi ahli di ufunclub. Kenapa? Tempat ni lah lubuk memberi duit berganda ganda pada simpanan anda tu..  bila menjadi ahli , ufunclub akan gantikan duit pelaburan anda ke token,   bila dah jadi token bermulalah satu sistem urusniaga unik ufunclub yg akan melonjakkan jumlah dan nilai token anda ke tahap yg anda x terfikir boleh berlaku tetapi pasti berlaku..
Boleh anda bayangkan jika anda join dan dapat tukar token sebanyak n unit dengan sistem urusniaga unik ini dengan tunggu dan lihat ia berlaku  10 kali split , n unit anda akan berganda menjadi nx2x2x2x2x2x2x2x2x2x2  cuba kira berapa banyak tu token anda membesar... kalau anda ada token 4000 unit ini bermakna jumlah terkumpul token anda setelah 10 kali split ialah 4000x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2 = 4,096,000 juta unit. Lepas tu nak buat apa dgn unit ni?
Tunggu apa lagi JUAL LA. Ya token anda sebenarnya boleh di jual bila bila masa x semestinya tunggu 10 kali split atau berapa kali split pun... join hari ni esok dah boleh jual tapi buat apa nak buat macam tu....tujuan nak simpan sampai banyakkan.... cuma nak bagi tau yg anytime boleh jual saja sb kita tak tau tgh emergency nak pakai duit so simpanan anda boleh jual anytime ok..
Ya berbalik pada cerita 4 juta token tu tadi.. kalau jual pada harga 0.30 sen sah sah dah dapat 1.2 million ... ni bukan million ringgit ini million dollar... nak bg tau semua urusan jual beli token dalam US dollar..  so 1.2 million dollar klu tukar ke rate Ringgit Malaysia kali la 3  , anda dapat RM 3 .6 juta... mak aii... betui ka tapi hakiakatnya begitulah sistem berdagang token di ufunclub
Tapi bukan semua jumlah tu kita dapat , pihak ufunclub biasala akan charge 10 % dan selebihnya baru masuk ke akaun bank kita.
Mesti tertanya tanya apa ke benda split tu... Ni nak cerita la ni... urusniaga token ufunclub ni menggunakan sistem split di mana harga token dibuka pada harga terendah dgn jumlah volume token di tetapkan , bila habis token pada harga rendah ni urusniaga token seterusnya pada harga tinggi seterusnya sampai habis volume token di beli kemudian harga naik lagi.. begitu lah proses jual beli token sampai harga tertinggi yg ufunclub tetapkan , bila dah sampai harga tertinggi ni , kompeni umum harga split ... maksud harga token diturunkan semula biasanya separuh dari harga tertinggi dan token mesti turut di gandakan utk menyamakan nilainya sb narga baru dah turun sebelum tu harga tinggi supaya nilai nya tetap sama..
Bila dah split, harga jadi rendah balik tapi jumlah token dah bertambah sekali ganda . Bila urusniaga di buka dgn harga rendah ni dan kemudian naik naik naik , nilai token kita pun naik naik naik sampai split berikutnya. Harga turun balik dan token bertambah sekali ganda lagi kemudian niaga bermula semula sampai split seterusnya... macam tu lah sistem unik niaga token di ufunclub ni berulang ulang pusingan split sampai bila bila...selagi kompeni berbisnes...
Untuk info pusingan split pertama dah berlaku di ufunclub dengan harga rendah 10sen dan ditutup pd harga tinggi 30 sen dan menetapkan harga turun semula 10 sen ...jadi pada ahli yg dah join time ini ...untung sakan la juga dapat tambahan token 3 kali ganda ..banyak tu...sekarang dah masuk pusingan ke dua  dan bermula niaga pada harga 10 sen pada 19 Jan 2014 dan pada masa taip ni 15 feb harga dah 27 sen...tu diaaa.... dah untung 170 peratus...sapa yg join time ni dah untung dulu sb join awal masa harga murah...klu token banyak dapat banyak untung...
Kalau ada 1000 unit setiap kenaikan 0.001 sen dah untung 1 usd , trend terkini sehari naik 0.005 sen ..in dah untung 5 usd sehari.. tapi zistem ni memang dicipta untung sb harga akan naik...tunggu dan lihat sampai harga split...tu saja...
Itu baru ckp 1000 unit klu lg banyak 100000 unit lg la banyak untung..
Untuk pusingan split kedua dan sterusnya pihak ufunclub menetapkan harga tinggi 40 sen dan harga rendah 20 sen dan token di kali 2..
Begitu lah serba ringkas nak buat duit dgn cara simpan duit di ufunclub...join beli token...biar selagi tahan.... ambil untung ...tak tahan tunggu lama jual..
Boleh dapat info selanjutnya di http://goo.gl/m3Ukc


pada 19 jan 2014 - harga di buka 10 sen tapi di tutup 14 sen, nilai naik dari 827 usd ke 1166.77 usd
pada 13 feb 2014 - token bertambah sb dapat bonus upoint dan nilai naik ikut harga semasa dah jumlah 2223.62 usd , beri keuntungan 1396.12 usd dalam 3 minggu saja..
rekod ni bukan nak nunjuk2 tapi bukti yg sistem niaga ni memang power dan real...
Harga pada 5 Mac 2014 sudah naik ke 0.391 - Nilai Utoken pun dan berubah naik dari 2223.62 usd  ke 3396.23 usd , memang teruja tengok nilai naik hari hari. 

Read more »

Kerja kerja pemasangan bumbung

Setelah pengiraan bahan bahan dibuat dan order di lakukan , kerja kerja pemasangan bumbung boleh bermula... lihat gambar progressnya di bawah :













































Read more »

Cara kira kerja kerja bahan untuk buat bumbung

Cara saya kira berapa nak order besi kerangka dan metal sheet atap bumbung.
1. Dapatkan area (luas permukaan bumbung yg dikehendakki) - saya guna software sketchup utk nak dapatkan area design bumbung rumah saya jadi senang ja klik klik klik semua permukaan atap dan terus dapat keluasan keseluruhan bumbung rumah.
ini contoh saja - luas berbeza dgn yg sebenar ..OK

2. oleh kerana saya pakai atap jenis murah - metal sheet ja so nak order berapa banyak kenalah kira ikut bentuk supply size atap ni.
ni namanya metal corrugated sheet ,  lebarnya 2.5 kaki 

3. nak kira berapa panjang nak order , bahagikan luas bumbung dengan lebar atap ni - katakan luas atap - 2700 kaki persegi, jadi jumlah panjang atap yg perlu order = 2700/2.5 = 1080 kaki.... so kalau harga atap ni RM 4.30 sekaki maka kos sepenuh nak order atap ni = RM4.3x1080 = RM 4644. jgn order ngam ngam biar le lebih sikit untuk tampung sebarang kekurangan .

4. katakan kalau nak pakai atap jenis concrete tile , nak kira jumlahnya guna konsep yang sama iaitu luas bumbung bahagi dengan luas size tile yg nak pakai tu ,
contoh kira tile jenis ni = luas bumbung / luas size tile
= 2700/1.5 = 1800 keping 
kos = jumlah tile x harga sekeping tile

5. berbalik pada atap jenis metal sheet tu , takkan nak order terus panjang1080 kaki, kenalah breakdown ikut panjang bumbung yg kita design sendiri tu. 
jadi kenalah buat jadual size panjang atap dan jumlah yg diperlukan :
Contoh macam ni :
Size panjang atap             Jumlah (Keping)       Jumlah panjang atap
24 kaki                          7                           168 kaki
23 kaki                          2                           46 kaki
 21 kaki                           5                           105 kaki
20 kaki                          1                          20 kaki
19 kaki                          5                          95 kaki
18 kaki                          5                           90 kaki
17 kaki                          5                           85 kaki
16 kaki                          5                           80 kaki
14 kaki                          3                           45 kaki
13 kaki                          6                           84 kaki         
dan seterusnya ... 

6. Untuk nak kira besi truss untuk bumbung hmm... pening la sikit tapi guna software skechup ni banyak membantu
ini la bentuk rupa desain kerangka besi truss rumah ni....
dengan highlight saja komponen besi truss yang nak dikira terus boleh dapat jumlah panjangnya.
bila dah dapat keseluruhan panjang besi truss yg diperlukan barulah boleh ngoder berapa batang besinye....
perlu tahu yang besi main truss ni di supply sebatang panjangnya 20 kaki 
contoh kira :
jumlah panjang besi keseluruhan katakan 3600 kaki 
jumlah batang yg diperlukan = 3600/20 = 180 batang
so kosnya = 180 kali dengan harga sebatang (RM 23) = 180x23= RM 4140

7. lepas ni kena kira pulak besi truss battern ( purlin ) - sama macam di atas juga 

gambarajah kedudukan besi battern purlin - (atap di skrew atas besi ni)

pengiraan nak ngoder berapa banyak dan kos harga sama macam diatas cuma 
kali ikut harga sebatang besi purlin ni ( RM13) 
contoh : jumlah panjang = 1400 kaki / 20 = 70 batang x 13 = RM 910

8. kena la juga ambil kira peralatan yang lain seperti skrew atap, L bracket, kayu panjang 2"x5"- support besi truss , dll.





Read more »





-----------------------------------------------
Nak buat duit kena positif
Nak buat duit kena bertindak
Jangan melayan pandangan negatif
Kalau ada duit lebih kenapa dibiarkan
Jadikan duit itu bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? PILH MANA2 DIBAWAH