Kerja kerja pemasangan bumbung

Setelah pengiraan bahan bahan dibuat dan order di lakukan , kerja kerja pemasangan bumbung boleh bermula... lihat gambar progressnya di bawah :













































Read more »

Cara kira kerja kerja bahan untuk buat bumbung

Cara saya kira berapa nak order besi kerangka dan metal sheet atap bumbung.
1. Dapatkan area (luas permukaan bumbung yg dikehendakki) - saya guna software sketchup utk nak dapatkan area design bumbung rumah saya jadi senang ja klik klik klik semua permukaan atap dan terus dapat keluasan keseluruhan bumbung rumah.
ini contoh saja - luas berbeza dgn yg sebenar ..OK

2. oleh kerana saya pakai atap jenis murah - metal sheet ja so nak order berapa banyak kenalah kira ikut bentuk supply size atap ni.
ni namanya metal corrugated sheet ,  lebarnya 2.5 kaki 

3. nak kira berapa panjang nak order , bahagikan luas bumbung dengan lebar atap ni - katakan luas atap - 2700 kaki persegi, jadi jumlah panjang atap yg perlu order = 2700/2.5 = 1080 kaki.... so kalau harga atap ni RM 4.30 sekaki maka kos sepenuh nak order atap ni = RM4.3x1080 = RM 4644. jgn order ngam ngam biar le lebih sikit untuk tampung sebarang kekurangan .

4. katakan kalau nak pakai atap jenis concrete tile , nak kira jumlahnya guna konsep yang sama iaitu luas bumbung bahagi dengan luas size tile yg nak pakai tu ,
contoh kira tile jenis ni = luas bumbung / luas size tile
= 2700/1.5 = 1800 keping 
kos = jumlah tile x harga sekeping tile

5. berbalik pada atap jenis metal sheet tu , takkan nak order terus panjang1080 kaki, kenalah breakdown ikut panjang bumbung yg kita design sendiri tu. 
jadi kenalah buat jadual size panjang atap dan jumlah yg diperlukan :
Contoh macam ni :
Size panjang atap             Jumlah (Keping)       Jumlah panjang atap
24 kaki                          7                           168 kaki
23 kaki                          2                           46 kaki
 21 kaki                           5                           105 kaki
20 kaki                          1                          20 kaki
19 kaki                          5                          95 kaki
18 kaki                          5                           90 kaki
17 kaki                          5                           85 kaki
16 kaki                          5                           80 kaki
14 kaki                          3                           45 kaki
13 kaki                          6                           84 kaki         
dan seterusnya ... 

6. Untuk nak kira besi truss untuk bumbung hmm... pening la sikit tapi guna software skechup ni banyak membantu
ini la bentuk rupa desain kerangka besi truss rumah ni....
dengan highlight saja komponen besi truss yang nak dikira terus boleh dapat jumlah panjangnya.
bila dah dapat keseluruhan panjang besi truss yg diperlukan barulah boleh ngoder berapa batang besinye....
perlu tahu yang besi main truss ni di supply sebatang panjangnya 20 kaki 
contoh kira :
jumlah panjang besi keseluruhan katakan 3600 kaki 
jumlah batang yg diperlukan = 3600/20 = 180 batang
so kosnya = 180 kali dengan harga sebatang (RM 23) = 180x23= RM 4140

7. lepas ni kena kira pulak besi truss battern ( purlin ) - sama macam di atas juga 

gambarajah kedudukan besi battern purlin - (atap di skrew atas besi ni)

pengiraan nak ngoder berapa banyak dan kos harga sama macam diatas cuma 
kali ikut harga sebatang besi purlin ni ( RM13) 
contoh : jumlah panjang = 1400 kaki / 20 = 70 batang x 13 = RM 910

8. kena la juga ambil kira peralatan yang lain seperti skrew atap, L bracket, kayu panjang 2"x5"- support besi truss , dll.





Read more »

Beam Bumbung

Kerja pemasangan beam bumbung yang telah siap




update nov 13 - gambaran beam bumbung 









Read more »





-----------------------------------------------
Setiap bulan mesti nak kena bayar bil api air telepon astro dsbnya
Nak tak kalau boleh dapat jimat banyak sangat dan boleh tambah duit lagi?
Cara sangat mudah dari rumah saja guna smartphone dah boleh
Kenapa biar duit ni hangus kalau ada cara boleh buat income?
Jadikan komitmen duit ini bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? KLIK IMEJ DIBAWAH