Kerja kerja pemasangan bumbung

Setelah pengiraan bahan bahan dibuat dan order di lakukan , kerja kerja pemasangan bumbung boleh bermula... lihat gambar progressnya di bawah :













































29 comments:

razmi5 said...

Berapa lama keseluruhan masa buat rumah ni..dari 16 mei 2010..hingga bila.

Dino Fiq said...

lebih kurang 5 bulan ( nov 2010 )
sepatutnya boleh siap lebih awal
faktor yg melewatkan :
- hujan
- pekerja x cukup ( sat datang sat ada yg x datang kerja -mcm2 hal )- sabo je la
- klu bos x monitor lg slow buat kerja

azizi romli said...

info yang bermanfaat.moga dimurahkan rezeki sebab berkongsi maklumat ni..=)

saffuan ahmad bakri said...

askum boleh bro bgtau braper saiz rumahnya dan ada xcth plan rumah saya pun becdg nk naik umh sendiri hjung thn nie saya sgt berminat cara bro bt rumah.

Dino Fiq said...

T.k En azizi - memang inilah tujuannya sb saya nak cari info dulu pun susah beno...

Saffuan ,
Rumah ni overall size 36x56 termasuk kaki lima
Luas dalam rumah lebih kurang 1400 kaki persegi
Pelan rumah seperti yg di attach di blog ni. Menu item 4.
Nak buat sebiji mcm ni buat lah , saya memang suka pelan ni
Ada ruang famili yg asing dan ruang tamu yg ok la...dapur pun selesa 14x12
Boleh modified ikut selera tuan...
Buat sendiri ja tuan... memang puas hat dan menjimatkani tp kena rajin monitor

samsuddin haji selamat said...
This comment has been removed by the author.
samsuddin haji selamat said...

Askum..cantik rumah Tuan..kemas dan comel..hehe.nak tanya,kalau dibuang kos membina ruang legar tepi rumah,agak-2 kos membina rumah ini lagi murah dari RM142,000..kan..

Dino Fiq said...

Rumah ni biasa saja.. buat ikut selera sendiri dan ikut budget.. setakat ni yg mampu... kalau tuan ada budget besar boleh buat lg cantik..huhu... sudah tentu le kurang sikit...sekarang ni x tentu boleh dpt harga kos macam tu sb harga barang dah naik..

Robot Polis said...

Salam. boleh tanye pendapat klu xnk hire pekerja n try wat kje buruh sendiri.. agak2 mampu ke? (Mmg lgsg xde construction experience)

Pstu kalau releven wt sendiri kt mane sy leh dptkn detailed on how to do each of the step

Dino Fiq said...

Klu ada k3mahiran bertukang memang boleh buat sendiri tp klu nak guna kedarat sorang2 hmm.. x mampu le... kena ada assistant nak angkat benda yg berat2...klu tidak tumpor semua keje nak buat...hehe... upah je orang usah berkira sgt duit tu.. ambik yg berpengalaman

puncak niaga takzim said...

Salam.. saya nak tanya Kekuda besi ukuran 4x2 di panggil apa ye? truse ke?

Dino Fiq said...

Besi utama- main steel U truss (section bentuk U)
besi yg satu lg yg melintang banyak2 tu di panggil purlin -kecik sikit size nya bentuk v
Ok allright... ok next.... hahaha

M Amri said...

Info tuan sgat berguna.Tq..Saya ada soalan berapa kos untuk memasang bumbung menggunakan metal truss dan zink seperti rumah tuan (panjang 70kaki x lebar 43kaki

Sanorba Kamaruddin said...

Tuan...saya ada berapa soalan..
1. Apakah ada perbezaan antara zink yg tuan guna dengan atap genting, seperti kepanasan dan bunyi semasa hujan.
2. Apakah tuan yakin akan ketahanan metal truss itu menggantikan kayu dan berapakah kejimatannya berbanding kayu.

Turima kasih.

Dino Fiq said...

M Amri
Kos keseluruhan bumbung rumah saya ( 55'x46')dalam lingkungan RM 15,000, jadi bumbung rumah tuan lebih la sikit ..kos barang pun dah x sama.. mungkin tambah 3 ke 5 ribu ??

sanorba Kamaruddin
1. Tentu tak sama dari segi kualiti dan kos dan juga cuaca, atap zink bila hujan berbunyi la juga... dan beri kesan haba panas , tu sebab saya buat bumbung tinggi sikit utk ada ruang ventilation atas siling dan juga letak bata rungga berbunga atas tingkap utk mengurangkan wap panas... klu x berkuap le... cuma berhabuk le sikit tapi boleh letak netting klu mahu..
2. Sebab yakin le pakai besi ni.. lg pun dah memang pengunaannya meluas , masalah reput dimakan anai2 dah x jadi hal..kos kayu pun mahal lebih baik guna besi

inai selasih said...

bila nak sambung kesudahan rumah ni. menarik...info banyak..

Decepticon said...

Apa beza bina rumah menggunakan batu bata pasir dgn merah ye selain kos?

Dino Fiq said...

tentunya beza... dari segi menyerap haba..
bata simen pasir memberi kesan haba panas
bata tanah liat sebaliknya.mengurangkan kesan ini...

Henry Luis said...

hebat.. TQ bro atas info yg dikongsi..
saya nak buat rumah gak, tapi kos belum cukup..
stakat rumah kampung, dalam 50K
slow2 bikin..
he3x..
TQ bro

azie said...

as'salam sedara..
ala ruginye sy xjmpa blog sedara ni..sy tgh buat buat rumah dlm 2bulan lepas..byknye bnda yg xpuas hati indon tu buat..pasal kite pun zero psal hal2 rumah ni..dh baca ni br tau sikit2..nak tau tinggi bumbung
dgn syiling rumah ni berapa meter yea?

Yap IWS said...

salam saudara,, apa bahan asas utk bina bumbung rumah

Bee Mm said...

Assalam Bro Dino.. Rumah sy dah siap tp bumbung bocor.. Sbb asal yg buat atap abg sy yg tak berpengalaman.. Bile ade budget upah contractor kata nya dah repair bumbung ape yg x betul tp bile umah da siap sana sini bocor.. Sedih.. Rumah sy kecik jer 1000 kaki.. Kalau nk buat bumbung baru brape yer?? 10 ribu cukup x?

Maria Aida said...

salam nak Tanya boleh tak kalau tinggiksn siling asal naik lagi 2 kaki. Berapa gak nya kos sebab siling rumah yang saya beli agak rendah dan tiada batu angina. Jadi cadangnya nak naikkan siling 2' dan pasang batu angina. Supaya ada pengudaraan.

Broken Heart said...

Salam tuan kami menyediakan perkhidmatan ubah suai rumah harga boleh bincang jika berminat nak repair atau tukar bumbung call@whatsap 0172461595 izwan tq

Broken Heart said...

Salam nama saya izwan saya berpengalaman bidang binaan dan ubah suai rumah selama 7 tahun dan saya menawarkan perkhidmatan ubah suai rumah office dan sebagainya jika ada sesiapa berminat call@whatsap 0172461595 harga boleh bincang tq

Broken Heart said...

Kalau puan nak tinggikan siling asal ke 2 kaki boleh call@whatsap saya 0172461595 izwan harga boleh bincang

Broken Heart said...

Kalau puan nak tinggikan siling asal ke 2 kaki boleh call@whatsap saya 0172461595 izwan harga boleh bincang

MOHD HILMI said...

Tuan tuan sy nak tanya brpa kos tuan bina untuk footing & ground beam

anonymous 123 said...

boleh tak tolong senaraikan bahan dan alatan untuk bina bumbung macam tu

Post a Comment






-----------------------------------------------
Setiap bulan mesti nak kena bayar bil api air telepon astro dsbnya
Nak tak kalau boleh dapat jimat banyak sangat dan boleh tambah duit lagi?
Cara sangat mudah dari rumah saja guna smartphone dah boleh
Kenapa biar duit ni hangus kalau ada cara boleh buat income?
Jadikan komitmen duit ini bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? KLIK IMEJ DIBAWAH