i. Kerja kerja asas tapak tiang - Pad Footing

Tarikh mula kerja ni pada 13 Mei 2010

Penerangan Progres kerja rasanya elok dengan guna gambar
tengok ja tak payah cerita panjang...

Kerja kerja setting ukuran rumah, lokasi tiang tiang utama
Pacak kayu dan tarik benang untuk buat ukuran tepat
kalau silap nanti senget rumah hoho...
tapak berpasir dan berserabut dengan akar pokok kelapa


Lokasi asas tiang ditetapkan

dan terus buat kerja kerja pengorekan
untuk Pad Footing ( 3'x3'x1') bagi sokongan tiang tiang utama
Di perkuat dengan besi reinforcement .
--------------------------------------------------------------------
update nov 13 -overview lukisan pelan tapak - pad footng





15 comments:

Athir Kamaruddin said...

3'x3'x1' tu 'panjang'x'lebar'x'tinggi' ke? dan unitnya dalam kaki ke? setiap tiang mesti kene buat Pad Footing ke?

Dino Fiq said...

Ya..tepat sekali dan unit dalam kaki
Pad footing untuk tapak asas yg kukuh - setiap tiang yg utama menyokong struktur rumah.

Kendo said...

Salam tuan brape kos tuan beli besi ut buat pad footing n ground beam?

Pak Wa said...

Bos, tak payah tanam kayu bakau ka? Atau any other means sebagai foundation... Maap bos sy sekadar bertanya..

Sam Royz said...

Brp dalam perlu gali utk letakkan footing bg rumah biasa-ampai

Ryan Razlan said...

bos..xder formwork ker

Bulan said...

boss.. mau tanya skit.. saya newbie dlm bidang construction.. setting out plan dr plan lukisan kepada tanah tu mula dari mana.. starting point dr mana..

Dino Fiq said...

Pastikan dulu sempadan tapak lot rumah baru buat setting out dari sempadan ini
Pastikan tapak pelan rumah mengikut jarak minimum dari sempadan lot mengikut undang2 majlis tempatan .

Dino Fiq said...

Rumah kg jer
Nak mudah dan cepat lerja..
klu ikutkan kena la berformwork agar lebih sempurna dan punya cover space besi yg cukup dan konkrit x le berlebihan menutupi ruang tapak korek tu..

Dino Fiq said...

Ikut level permukaan tanan sediada dan dikorek mencukupi ikut tebal tapak footing la..2 kaki lebih

Dino Fiq said...

Tapak tanah ni dah kukuh sb berpasir sepenuhnya..
kalau tanah lembab berair .baru.sesuai tanam bakau..

anismusjune TM said...

berapa lama tempoh kerja pengorekan ni. ?

anismusjune TM said...

boleh saya tau juga apakah nama jenis kaedah pengorekan yang digunakan?

Uchuq Peyjal said...

Salam boss. Berapakah kos utk buat pad footing dan bagaimana kiraannya.

Saya dalam perancangan bina Rumah di Perak. Boleh kah saya dapatkan contact number boss utk dapatkan khidmat nasihat.

Mohd Arie said...

Servis Pembinaan Rumah
Call @ whatsup 0108787480
Khai Bina Ent.

Post a Comment






-----------------------------------------------
Setiap bulan mesti nak kena bayar bil api air telepon astro dsbnya
Nak tak kalau boleh dapat jimat banyak sangat dan boleh tambah duit lagi?
Cara sangat mudah dari rumah saja guna smartphone dah boleh
Kenapa biar duit ni hangus kalau ada cara boleh buat income?
Jadikan komitmen duit ini bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? KLIK IMEJ DIBAWAH