Pasang Ground Beam

Sebelum tu .. kerja-kerja formwork hendaklah terlebih dulu di buat


Kemudian baru ikat besi penguat (reinforcement Y12 dan R6 )
kerja mula 18 Mei 2010




Seterusnya pasang formfork




pasang formwork ground beam sekeliling dinding rumah










Ground beam sudah siap di konkrit


Proses tambak tanah bagi rata tapak lantai




update - nov 13 - overview pelan ground beam 



12 comments:

Amerul Hazriq said...
This comment has been removed by the author.
Amerul Hazriq said...

knapa x buat tiang?

Dino Fiq said...

Jimat kos
lg pun beban bumbung x berat sgt guna material zink ..ringan jer..
klu guna atap tiles sebaiknya buat tiang rc yg lebih kukuh

Rosemary Rendong said...

Sorry kalau pertanyaan saya ni macam pelik...ada ke org buat baem pakai batu bata saja...maksud saya tak semen tapi susun pakai batu bata saja...

Rosemary Rendong said...

Sorry kalau pertanyaan saya ni macam pelik...ada ke org buat baem pakai batu bata saja...maksud saya tak semen tapi susun pakai batu bata saja...

Dino Fiq said...

Kena tahu fungsi beam
- ia komponen struktur terpenting menerima bebanan
kalau pakai bata sebagai beam hmm..alamat retak atau runtuh la bangunan
Kombinasi konkrit dan besi di beam adalah utk menangani bending moment bila ada beban atasnya
Konkrit bagus dalam kompression manakala besi kuat dlm tensile stress
ok harap jelas

Saifuddin Ahmad said...

Berapa saiz ground beam tu

Saifuddin Ahmad said...

Berapa saiz ground beam tu

SAYANG IBU said...

bagaimana nak buat ground beam/ tapak tuk rumah konsep kontena. dan bagaimana nak bina ground beam di tapak bukit cerun yg di potong bertingkat2.

Kasman Hanif said...

berapa lebar dan tinggi ground beam dari tanah

Pena Nusantara said...

Kalu tanah keras tk boleh nk korek utk pacak tiang apa jalan penyelesaian? Tanah 2 berbatu, modal ciput?

Pena Nusantara said...

Kalu tanah keras tk boleh nk korek utk pacak tiang apa jalan penyelesaian? Tanah 2 berbatu, modal ciput?

Post a Comment






-----------------------------------------------
Setiap bulan mesti nak kena bayar bil api air telepon astro dsbnya
Nak tak kalau boleh dapat jimat banyak sangat dan boleh tambah duit lagi?
Cara sangat mudah dari rumah saja guna smartphone dah boleh
Kenapa biar duit ni hangus kalau ada cara boleh buat income?
Jadikan komitmen duit ini bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? KLIK IMEJ DIBAWAH