Pasang Ground Beam

Sebelum tu .. kerja-kerja formwork hendaklah terlebih dulu di buat


Kemudian baru ikat besi penguat (reinforcement Y12 dan R6 )
kerja mula 18 Mei 2010




Seterusnya pasang formfork




pasang formwork ground beam sekeliling dinding rumah










Ground beam sudah siap di konkrit


Proses tambak tanah bagi rata tapak lantai




update - nov 13 - overview pelan ground beam 



6 comments:

Amerul Hazriq said...
This comment has been removed by the author.
Amerul Hazriq said...

knapa x buat tiang?

Dino Fiq said...

Jimat kos
lg pun beban bumbung x berat sgt guna material zink ..ringan jer..
klu guna atap tiles sebaiknya buat tiang rc yg lebih kukuh

Rosemary Rendong said...

Sorry kalau pertanyaan saya ni macam pelik...ada ke org buat baem pakai batu bata saja...maksud saya tak semen tapi susun pakai batu bata saja...

Rosemary Rendong said...

Sorry kalau pertanyaan saya ni macam pelik...ada ke org buat baem pakai batu bata saja...maksud saya tak semen tapi susun pakai batu bata saja...

Dino Fiq said...

Kena tahu fungsi beam
- ia komponen struktur terpenting menerima bebanan
kalau pakai bata sebagai beam hmm..alamat retak atau runtuh la bangunan
Kombinasi konkrit dan besi di beam adalah utk menangani bending moment bila ada beban atasnya
Konkrit bagus dalam kompression manakala besi kuat dlm tensile stress
ok harap jelas

Post a Comment






-----------------------------------------------
Nak buat duit kena positif
Nak buat duit kena bertindak
Jangan melayan pandangan negatif
Kalau ada duit lebih kenapa dibiarkan
Jadikan duit itu bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? PILH MANA2 DIBAWAH