Pelan Rumah

Saya buat pelan rumah guna software percuma sahaja iaitu Google Sketchup . Saya suka software ini sebab dia senang (bagi saya la) dan boleh lihat dalam bentruk 3 D siap boleh design interior dalaman lagi. Tak tahu tak apa kerana banyak tutorial boleh didapati di You tube. Setakat nak design rumah yang simple-simple boleh pakai software ini.

Lihatlah contoh pelan dan gambar rumah yang saya buat pakai software ini. OK tak ? Boleh...la

Pelan rumah sebenar ada sedikit perubahan dari yang ini tapi tak beza banyak. Sekadar tunjuk contoh.
.

--------------------------------------------------------------------------------
Pandangan Rumah Sebenar

11 comments:

Decepticon said...

Assalamualaikum,
Saya merancang utk membina rumah di kampung dan tgh memikirkan tentang pelannya. Masih lg terkial2 nak guna google sketchup ni. Pelan encik ni nampak menarik, boleh saya minta untuk dibuat rujukan? Email saya mnajib.rahman@gmail.com.

Terima kasih banyak2.

Dino Fiq said...

Salam,
Tuan boleh buat apa yg tuan suka dgn pelan ni.
Nak buat rumah guna sebijik pelan ni pun buatlah...saya sangat suka sb ada sudi nak rujuk pelan ni...

fandi yazid said...

berapa kos keseluruhan utk sebuah rumah yg sebiji mcm d atas....
ikut harga semasa....

Dino Fiq said...

Saudara fandi
kalau nak buat sebijik mcm rumah ni dgn buat sendiri rasanya dgn kos harga barang semasa tambah la 10 - 20 peratus kut... maaf saya dah x berapa tahu kos bahan binaan terkini ... kos rumah ni saya belanja dalam RM 142,800 pd tahun 2010 jadi katakan naik 20 peratus sekarang ni ,kos dah jadi RM 142800x1.2=RM171,360

amir ahmad said...

Assalamualaikum,
Saya merancang utk membina rumah di kampung dan tgh memikirkan tentang pelannya.. Pelan encik ni nampak menarik, boleh saya minta untuk dibuat rujukan? Email saya amerrazali_87@yahoo.com

Dino Fiq said...

En Amir,
Pelan rumah ni saya izinkan sape sape pun boleh guna nak buat rujukan ke, nak copy cat ke, nak apa ke... buatlah...x ada masalah langsung..

Mr. Syafiq Mustafar said...

berapa ye bajet rumah tuan ni? saya macam berminat je nak copy..huhu

Dino Fiq said...

copy ja tuan... budget below 200 k boleh ni..

naiazli said...

salam tuan, saya berminat dengan file google sketchup untuk rumah yang dipaparkan disini, boleh saya minta salinan di email ke gmail saya?

Dino Fiq said...

Boleh..... apa gmailnye...

naiazli said...

terima kasih in advance, my gmail : naiazli@gmail.com

Post a Comment






-----------------------------------------------
Nak buat duit kena positif
Nak buat duit kena bertindak
Jangan melayan pandangan negatif
Kalau ada duit lebih kenapa dibiarkan
Jadikan duit itu bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? PILH MANA2 DIBAWAH