Pelan Rumah

Saya buat pelan rumah guna software percuma sahaja iaitu Google Sketchup . Saya suka software ini sebab dia senang (bagi saya la) dan boleh lihat dalam bentruk 3 D siap boleh design interior dalaman lagi. Tak tahu tak apa kerana banyak tutorial boleh didapati di You tube. Setakat nak design rumah yang simple-simple boleh pakai software ini.

Lihatlah contoh pelan dan gambar rumah yang saya buat pakai software ini. OK tak ? Boleh...la

Pelan rumah sebenar ada sedikit perubahan dari yang ini tapi tak beza banyak. Sekadar tunjuk contoh.
.

--------------------------------------------------------------------------------
Pandangan Rumah Sebenar


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Anda nak bina rumah sendiri dan tercari cari idea nak buat pelan rumah? 
Kalau berkenan boleh lah guna pelan rumah design saya ni yang x seberapa ni...
 ( size boleh di kurangkan ikut budget )















































25 comments:

Decepticon said...

Assalamualaikum,
Saya merancang utk membina rumah di kampung dan tgh memikirkan tentang pelannya. Masih lg terkial2 nak guna google sketchup ni. Pelan encik ni nampak menarik, boleh saya minta untuk dibuat rujukan? Email saya mnajib.rahman@gmail.com.

Terima kasih banyak2.

Dino Fiq said...

Salam,
Tuan boleh buat apa yg tuan suka dgn pelan ni.
Nak buat rumah guna sebijik pelan ni pun buatlah...saya sangat suka sb ada sudi nak rujuk pelan ni...

fandi yazid said...

berapa kos keseluruhan utk sebuah rumah yg sebiji mcm d atas....
ikut harga semasa....

Dino Fiq said...

Saudara fandi
kalau nak buat sebijik mcm rumah ni dgn buat sendiri rasanya dgn kos harga barang semasa tambah la 10 - 20 peratus kut... maaf saya dah x berapa tahu kos bahan binaan terkini ... kos rumah ni saya belanja dalam RM 142,800 pd tahun 2010 jadi katakan naik 20 peratus sekarang ni ,kos dah jadi RM 142800x1.2=RM171,360

amir ahmad said...

Assalamualaikum,
Saya merancang utk membina rumah di kampung dan tgh memikirkan tentang pelannya.. Pelan encik ni nampak menarik, boleh saya minta untuk dibuat rujukan? Email saya amerrazali_87@yahoo.com

Dino Fiq said...

En Amir,
Pelan rumah ni saya izinkan sape sape pun boleh guna nak buat rujukan ke, nak copy cat ke, nak apa ke... buatlah...x ada masalah langsung..

Mr. Syafiq Mustafar said...

berapa ye bajet rumah tuan ni? saya macam berminat je nak copy..huhu

Dino Fiq said...

copy ja tuan... budget below 200 k boleh ni..

naiazli said...

salam tuan, saya berminat dengan file google sketchup untuk rumah yang dipaparkan disini, boleh saya minta salinan di email ke gmail saya?

Dino Fiq said...

Boleh..... apa gmailnye...

naiazli said...

terima kasih in advance, my gmail : naiazli@gmail.com

M.khairuddin Abdullah said...

salam tuan.

sy mahu bina rumah di kg.. boleh sy dptkan pelan rumh ni sbgai rujukan?
minta jasa baik tuan emel ke m.khairuddinabdullah@gmail.com..

software ni just download n install jeke tuan?

warnaiman said...

Salam tuan,
Berkenan pulak saya pelan rumah tuan nie......berapa keluasannya ye...? saya bercadang nak bina rumah atas tanah sendiri berkeluasan 500mp aje...
jika tak keberatan boleh tuan emailkan pada saya.... anunaiman@gmail.com. Terima kasih.

ellel nazryen said...

asslm...bole x sy nk mntk copy jugek...email kn ke ellel24@yahoo.com and elynazarina@gmail.com

Sham Din said...

Salam tuan,, boleh tlong email saya soft copy pelan ini tak,, saya nak wat sebijik laaa ingat plus dengan ubah sikit2,,
terima kasihhh baykk2..hishaimi1916@yahoo.com
Allah sahaja dapat membalasnya

saufi said...

Salam tuan, alhamdulillah saya jumpa blog tuan. saya juga dalam proses nak buat rumah kg. berminat dengan plan rumah tuan. kalau tak keberatan nak mintak tolong tuan email kat saya plan= saufi3@gmail.com.

Dino Fiq said...

Pada yang nak pelan rumah ni, saya dah hilang file sketchup pelan asalnya
tapi sy ada buat yang baru tapi tak berapa sempurna la sb buat dalam keadaan relax relax ja...
kalau nak juga boleh la muatturun kat laman ni http://duitpendapatansampingan.com/bina-rumah-sendiri/
saya dah attach link download..
edit edit la mana yang patut.. huhu..
x yah la nak mohon mohon nak ikut pelan ni ambik ja...

hairul nizam said...

Salam tuan, alhamdulillah saya jumpa blog ini. saya berminat dengan plan rumah tuan. kalau tak keberatan nak mintak tolong tuan email kat saya plan rumah berserta softcopy (hairul_nizams@yahoo.com)

Ayu Hidayu said...

Salam tuan, saya mempunyai rumah kampung. saya bercadang hendak merobohkan rumah depan untuk bina yang baru. saya hendak fikirkan pelan untuk ruang tamu sebuah dan ruang tamu.

yusyusri said...

salam tuan boleh emailkan juga kepada plan rumah tuan..yusniyati@yahoo.com

Syaz Syazwani said...

Assalamualaikum... Saya merupakan seorg student. Saya berminat dgn pelan rumah ni. Boleh tak sy nk softcopy pelan ni utk dijadikan rujukan.
E-mail sy : syazwanisyaz4@gmail.com

JUHARI BIN MD DAUD said...

Assalamualaikum wbt..saya memohon jasa baik dan keizinan tuan dapatkan softcopy pelan rumah ini. Email saya juharidaud@gmail.com. Semoga Allah memberkati tuan sekeluarga

syamimah rostam said...

asslamualaikum..mohon jasa baik tuan emailkan sy softcopy pelan rumah tuan..email saya syamimahrostam@gmail.com..semoga Allah rahmati tuan sekeluarga

Unknown said...

Assalamualaikum Tuan,
Cantik design tuan. Saya mohon jasa baik dr tuan utk dptkan pelan rumah ni. Saya bercadang nak buat sebiji rumah yg sederhana dikampung. Tanah peninggalan arawah mak kpd sy. Mohon jasa baik tuan email kpd saya maznah_z@yahoo.com.
Terima kasih tuan. semoga Allah memberkati tuan sekeluarga

Idris Karim said...

Assalamualaikum Tuan,
Saya mohon jasa baik tuan email kepada saya pelan rumah tuan..
idriskarim76@gmail.com

Terima kasih tuan. semoga Allah memberkati tuan sekeluarga

Post a Comment






-----------------------------------------------
Nak buat duit kena positif
Nak buat duit kena bertindak
Jangan melayan pandangan negatif
Kalau ada duit lebih kenapa dibiarkan
Jadikan duit itu bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? KLIK IMEJ DIBAWAH