Cara kira kerja kerja bahan untuk buat bumbung

Cara saya kira berapa nak order besi kerangka dan metal sheet atap bumbung.
1. Dapatkan area (luas permukaan bumbung yg dikehendakki) - saya guna software sketchup utk nak dapatkan area design bumbung rumah saya jadi senang ja klik klik klik semua permukaan atap dan terus dapat keluasan keseluruhan bumbung rumah.
ini contoh saja - luas berbeza dgn yg sebenar ..OK

2. oleh kerana saya pakai atap jenis murah - metal sheet ja so nak order berapa banyak kenalah kira ikut bentuk supply size atap ni.
ni namanya metal corrugated sheet ,  lebarnya 2.5 kaki 

3. nak kira berapa panjang nak order , bahagikan luas bumbung dengan lebar atap ni - katakan luas atap - 2700 kaki persegi, jadi jumlah panjang atap yg perlu order = 2700/2.5 = 1080 kaki.... so kalau harga atap ni RM 4.30 sekaki maka kos sepenuh nak order atap ni = RM4.3x1080 = RM 4644. jgn order ngam ngam biar le lebih sikit untuk tampung sebarang kekurangan .

4. katakan kalau nak pakai atap jenis concrete tile , nak kira jumlahnya guna konsep yang sama iaitu luas bumbung bahagi dengan luas size tile yg nak pakai tu ,
contoh kira tile jenis ni = luas bumbung / luas size tile
= 2700/1.5 = 1800 keping 
kos = jumlah tile x harga sekeping tile

5. berbalik pada atap jenis metal sheet tu , takkan nak order terus panjang1080 kaki, kenalah breakdown ikut panjang bumbung yg kita design sendiri tu. 
jadi kenalah buat jadual size panjang atap dan jumlah yg diperlukan :
Contoh macam ni :
Size panjang atap             Jumlah (Keping)       Jumlah panjang atap
24 kaki                          7                           168 kaki
23 kaki                          2                           46 kaki
 21 kaki                           5                           105 kaki
20 kaki                          1                          20 kaki
19 kaki                          5                          95 kaki
18 kaki                          5                           90 kaki
17 kaki                          5                           85 kaki
16 kaki                          5                           80 kaki
14 kaki                          3                           45 kaki
13 kaki                          6                           84 kaki         
dan seterusnya ... 

6. Untuk nak kira besi truss untuk bumbung hmm... pening la sikit tapi guna software skechup ni banyak membantu
ini la bentuk rupa desain kerangka besi truss rumah ni....
dengan highlight saja komponen besi truss yang nak dikira terus boleh dapat jumlah panjangnya.
bila dah dapat keseluruhan panjang besi truss yg diperlukan barulah boleh ngoder berapa batang besinye....
perlu tahu yang besi main truss ni di supply sebatang panjangnya 20 kaki 
contoh kira :
jumlah panjang besi keseluruhan katakan 3600 kaki 
jumlah batang yg diperlukan = 3600/20 = 180 batang
so kosnya = 180 kali dengan harga sebatang (RM 23) = 180x23= RM 4140

7. lepas ni kena kira pulak besi truss battern ( purlin ) - sama macam di atas juga 

gambarajah kedudukan besi battern purlin - (atap di skrew atas besi ni)

pengiraan nak ngoder berapa banyak dan kos harga sama macam diatas cuma 
kali ikut harga sebatang besi purlin ni ( RM13) 
contoh : jumlah panjang = 1400 kaki / 20 = 70 batang x 13 = RM 910

8. kena la juga ambil kira peralatan yang lain seperti skrew atap, L bracket, kayu panjang 2"x5"- support besi truss , dll.





53 comments:

zati said...

salam..
saya nak tanya macam mana awak tahu design kerangka atap seperti di atas?awak ada guna staad pro or just lukis dalam sketch up dan ambil length??

Dino Fiq said...

Saya guna sketchup ja...

rizal said...

Salam, Abg Dino, boleh tak send/email software sketchup tu..
email saya daengmdrizal@yahoo.com

terima kasih banyak2 bang..

Dino Fiq said...

rizal, sebenarnya perisian ini ada versi percuma , google ja download free sketchup atau tgk youtube ada yg tunjuk cara nak dapakan free ja.
anyway saya dah attach file ni kat emel awak
allright!!!

zati said...

salam abg Dino, boleh x emel kan saya anggaran kos untuk rumah satu tingkat (40x50 atau 30x50)
ni email sy izausa89@gmail.com

Dino Fiq said...

amboi.... saya dah jadi tukang kira la plak ... ni dah lama x mengira dah.. otak pun dah berkarat... x pe lah ni nak tlg kira ni... kat sini ja lah..
paling simple nak dapatkan kos anggaran secara kasar kira ikut formula ni - luas binaan X kos kontraktor (ft2- kaki persegi)
luas 40x50 = 2000 ft2
luas 30x50 = 1500 ft2
kos kontraktor semasa la ni? ..pi la buat survey dan tanya2lah depa
katakan lah kos ni RM120 kaki persegi so
klu luas 2000 kali dgn harga ni maka anggaran = RM 240,000
klu luas 1500 kali dgn harga ni maka anggaran = RM 180,000
klu nak kira secara terperinci nak kena upah quantity surveyor la... baru dapat harga lebih tepat.... brape nak pakai batanya, besinya, konkritnya,
formworknya, atapnya, dsbnya...
untuk nak dapat anggaran secara kasar guna formula ni..

zati said...

terima kasih..hihi..=)

Farouqi Mohamed said...

abg dino terbaikkkk...

Dino Fiq said...

ala..ala..alaaa... comeinya dik farouqi..
tima kacih ....

Azlan said...

Askum. Tahniah berjaya buat rumah sendiri. Boleh introducekan pada contractor yang buat rumah? Saya bercadang nak buat rumah tapi tak mampu nak bagi total sub pada contractor. Jadi saya bercadang nak buat sendiri. Email saya azlan.ali@gmail.com

HADANIYAH BAHARIM said...

assalamualaikum.

Abg Dino, boleh tak send/email software sketchup tu..
email saya danilife82@yahoo.com.
dah cuba download tapi mcm fail je..

Dino Fiq said...
This comment has been removed by the author.
Dino Fiq said...

Salam Hadaniyah ,
Cuba download gina link ini
https://www.dropbox.com/s/utdf28tqhkr683n/SketchUpWEN.exe

Hafizuddin Mazlan said...

assalamualaikum...tuan boleh tak kirakan kos bumbung 52x52 kaki... kos atap berharga RM5.50 dan kos besi sama seperti tuan buat diatas...
emel ke saya.. hafizmazlan99@gmail.com
mintak tolong sgt2....please...

Hafizuddin Mazlan said...

mintak tolong...sgt2

Wan Iwan said...

Tbaeklh brader ni..hibat n xkedekut ilmu..dpt jga sy serta y laen2 mmpelajari ilmu ni huhuhu

mohdshariff said...

Send no wasaap blh dino

mohdshariff said...

manslena07@yahoo.com.my.email sy..no fon 0194759373

jack said...

Dino beravo. Terbaikk.

Free Lance Construction said...

Assalamualaikum. Saya dalam proses menulis blog pembinaan rumah. Saya dapati blog tuan sngat berinformasi dan sy harap sy dpt jadikan blog tuan sebaga rujukan utama saya. TERIMA KASIH.

Hiro said...

Salam bro dino...boleh tolong kirakan kos membuat rumah 25f x 35f..

Hiro said...

Salam bro dino...boleh tolong kirakan kos membuat rumah 25f x 35f..

Hiro said...

Salam bro dino...boleh tolong kirakan kos membuat rumah 25f x 35f..

suhada sabre said...

Abang dino boleh x terang kan macm mane nk buat kerangka bumbung
Boleh email saya suhada.sabre97@gmail.com

Zu Nazir said...

Email dekat my email ni zue.nazir @gmail.com tentang berapa kah kos bina rumah termasok lukis pelan untuk sebuah rumah bangalow sekitar 10000 sq feet

muqrie syamie said...

0142668956
En Shamzi

muqrie syamie said...

saya en shamzi .jika ada yang nak perkhidmatan constrctions.insaallah saya cuba bantu.dari rumah teres ke banglo sahaja.tenaga perkerja dah ada.014 2668956

sam said...

Aslkum dini bro..tq tq tq..

amezul amin said...

Assalamualaikum..kami REKA SAMA RESOURCES ada menawarkan perkhidmatan membina banglo idaman di sekitar n.sembilan/selangor/kl/putrajaya..untuk harga budget kami menawarkan sistem IBS disamping dapat menjimatkan masa..siap dalam sebulan sahaja !..

Hubungi terus: 012-914.0697(en.amezul)
*free quotation/design

Ahmad Khairani Hashim said...

Assalamualaikum,

Sy dlm dilema bro dino. Beli subsale dgn bumbung yg bocor.

Rumah 960sqft sahaja. Tumah dh 30thn. Brp anggaran nk tukar bumbung sahaja? Tlg syor kaedah plg murah sbb rumah ni investment dan utk sewaan student Unisza @ UMT Terengganu.

Siling kapur pulak sy dh siap buat. Dinding dh cat baru. Siling lama sy tak buang utk kurangkan kesan bocor.

Tolong ye bro dino. khairani.hashim@gmail.com
0102206109

Jasliah Suamin said...

Assakam bro. Keluasan rumah 60"x40". Harga atap + besi RM46000. x ke mhl sgt nii..

Jasliah Suamin said...

Assakam bro. Keluasan rumah 60"x40". Harga atap + besi RM46000. x ke mhl sgt nii..

Unknown said...

bro dino, bleh tak send sketch up kat email sya. amfad247@gmail.com. tolong ye bro.

Nor Liyana said...

As salam saya pun nak software sketchup tu..bleh tak tolong send kat email saya nlahafyyan@gmail.com. Tolong ya abang. Terima kasih.

wahid johari said...

Sekaki rm23 ye

wahid johari said...

Sekaki rm23 ye

huda aryana said...

Mantaffff

Unknown said...

Salam semua..sy specialize in lightweight roof truss(kekuda besi). Tabik hormat pd empunya blog nie kerana dpt mengeluarkan design n material secara manual. Untuk pengetahuan semua, untuk kekuda besi kite mempunyai software tersendiri yg meliputi pengiraan beban yg akan ditanggungnya yang akan mempengaruhi ketebalan besi jarak kekuda dan jugak tetulang setiap kekuda. Kalo tgk dr segi pengiraan diatas agak kasar harga yg dperolehi belom termasuk upah pekerja. Jadi sudah melebihi harga total sub pd orang. Maaf sekadar perkongsian. Untuk maklumat lanjut blh email menarah.ent@gmail.com

Fedd Ex said...

Bro, sy pun mau software sketchup..boleh email ka? feddex2@gmail.com

aie said...

Cara dolod sketchup 2016, http://www.sketchup.com/download

Nur Aqilah said...

ni bumbung jenis ape ya ?

siti aishah said...

saiz lesen niaga 8×8 kaki mintak tlg abg dino kirakn jumlah sesuluruhan atap brp?

siti aishah said...

saiz lesen niaga 8×8 kaki mintak tlg abg dino kirakn jumlah sesuluruhan atap brp?

syaz danial said...

assalamualaikum, jika perlukan tukang pasang kekuda atap besi dan atap rumah (light weight steel roof trusses) termasuk siling kapur murah-murah boleh whatsap 0199862086 atau layari atapkekudabesi.blogspot.com untuk melihat hasil kerja. terima kasih

MI said...

tuan Dino, boleh tak send/email software sketchup tu..
marhayuibrahim@gmail.com

TQ

Bakhtiar Zulkifli said...

tuan Dino, boleh tak send/email software sketchup tu..

bakhtiarcvsb@gmail.com

khairulrezal said...

Tuan boleh tau xguna software ape???sebab saya ngah nak buat kira2 bumbung ni..

Shah Ijan said...

Kena structure banggunan naik dulu baru boleh kira lagi senang.nk bumbung serong ke tegak semua boleh

Shah Ijan said...

Kena structure banggunan naik dulu baru boleh kira lagi senang.nk bumbung serong ke tegak semua boleh

khairulrezal said...

Owh bangunan dah naik tggl bumbung je ni...

Pinggan lama mama said...

Assalam tlg kirakan mak cik nak tukar bumbung lama ke steel truss menguna balik atap genting sedia ada 22kaki luas x 22 kaki luas. Agak2 berapa cost semua termasuk upah siap

1.2M Viewers said...

3500.. Tak termasuk plaster siling. Lokasi puan di mana? Jia di melaka,Saya kontraktor melaka boleh buat.

Pinggan lama mama said...

Maaf lambt reply says d kl
Kalau masuk plater seling .anti serrangga tk

Post a Comment






-----------------------------------------------
Setiap bulan mesti nak kena bayar bil api air telepon astro dsbnya
Nak tak kalau boleh dapat jimat banyak sangat dan boleh tambah duit lagi?
Cara sangat mudah dari rumah saja guna smartphone dah boleh
Kenapa biar duit ni hangus kalau ada cara boleh buat income?
Jadikan komitmen duit ini bekerja untuk anda
DIMANA NAK LABURKAN? KLIK IMEJ DIBAWAH